Gyermeknevelési tippek Private Banking ügyfeleknek

Egyre több Private Banking ügyfél (vállalatalapító) számol be sikertelen generációváltásról. Vajon a megfelelő gyermeknevelés lenne a siker kulcsa a jövőben?

 

A 21. század egyik érdekes szociológiai és pszichológiai kérdése a gyermeknevelés témaköre. Mindez érthető, hiszen minden kétséget kizáróan bizonyított, hogy a gyermekkori hatások, szokások vagy éppen felvett minták az egész későbbi felnőtt életünket befolyásolják.

 • Tényleg másképp és tudatosan, a későbbi szerepkört figyelembe véve kellene felnevelni egy olyan gyermeket, aki jövőbeli NextGenként jó eséllyel a családi cégbirodalom jövőbeli vezetője lehet? Vagy épp ellenkezőleg?
 • Esetleg azzal tesszük a legjobbat, ha szándékosan átlagos gyermekkort biztosítunk egy jómódú gyermeknek?

Nos, a fenti kérdésekről még a szakemberek is szakmai vitát folytatnak. Az viszont nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy egyik szélsőség sem kedvez az egészséges fejlődésnek. Így koravén minimenedzser légkört vagy túlzóan a társadalmi szint alatt füllentett gyermekkort sem érdemes mesterségesen létrehozni.

Ha Private Banking ügyfélként jól neveled a gyermeked, abból mindnyájan sokat profitálhattok

Ha Private Banking ügyfélként jól neveled a gyermeked, abból mindketten sokat profitálhattok a jövőben.

Tuti tippek, amivel nem lehet mellé lőni

Ökölszabályként azt a tanácsot is érdemes elfogadni, hogy nem szabad túlgondolni a gyermeknevelést, és hosszú évekre előre maximum az elérendő célt érdemes kijelölni, azt is rugalmasan kezelve, a gyermek preferenciáit figyelembe véve.

Van azért néhány jó tanács, amivel tehetős szülőként vagy Private Banking ügyfélként sem tudsz mellé lőni.

 • Biztosíts neki igazi gyermekkort! Bármennyire is megedzett az üzleti szféra, otthon a vállalatvezetőnek, cégtulajdonosnak és privátbanki ügyfélnek is szülőként kell viselkednie. A gyerek pedig nem alkalmazott vagy üzlettárs, akit hatékonnyá kell tenni és mindenáron motiválni kell. Olykor a család szeme fénye kell legyen, szabályok között, következetesen hozzáállva, ugyanakkor kedvesen, mosolyogva, megértéssel és szeretettel.
 • Engedd hibázni! Ha hibázik a gyermek, akkor a mérgelődésnél és vasszigornál sokkal többet ér az edukáció. Ne csak azt érezze, hogy hibás döntést hozott, hanem azt is magyarázd el neki, hogy hol, mikor és miért hibázott. Próbáld meg a hátrányt előnyre fordítani és elmagyarázni neki, hogy a helyes döntés milyen előnyökkel járt volna a jelenlegi helyzethez képest.
 • Adj neki zsebpénzt! Egy szerény havi apanázs tehetős szülőként elsőre talán furának tűnhet, a gyermek számára viszont szuper tapasztalatszerzést jelenthet. A későbbi magán- és üzleti sikerek miatt muszáj neki megtapasztalnia a túlköltekezés hátrányait és a megtakarítások előnyeit.

 • Beszélj vele a pénzről! A gyermek korától és képességeitől függően általában már iskolás korban eljön az ideje egy komolyabb beszélgetésnek a pénzről. Értesd meg vele, hogy nagyon fontos tényező, de nem a legfontosabb az életben. Ezt akár több lépcsőben is megteheted érettségtől függően.
 • Vedd rá, hogy sportoljon! A sport a lelket és a testet is karban tartja, ami éppúgy igaz a gyermekekre is. Emellett célkitűzésre, motivációra, koncentrációra és kitartásra nevel, ami felbecsülhetetlen egy gyermek esetében. Ügyelj arra, hogy a gyermek tehetségéhez mérten válassz sportágat, akkor is, ha az neked nem a legszimpatikusabb. Ez a döntés nem rólad, hanem róla szól.
 • Mutass példát! A legfontosabb lecke az lehet a gyermek számára, ha te magad is jó példát mutatsz neki. Ha ugyanis a saját szabályaidat megszeged, akkor hiteltelen leszel a szemében és éppen az ellenkező hatást válthatják ki a beszélgetések, mint amit szeretnél.

E fenti nevelési tippek nemcsak Private Banking ügyfeleknek, hanem bárki másnak mértékadó lehet, aki kiegyensúlyozott, pénzügyileg művelt gyermeket kíván nevelni.

Ezt csináld másképp Private Banking ügyfélként

Vannak a gyermeknevelés szempontjából olyan területek is, ami tehetős szülőként az átlagosnál sokkal jobb lehetőségeket ad a kezünkbe. Ezeket mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen kockázatmentesek, viszont nagyon hasznosak lehetnek a gyermek számára – bármilyen szegmensben is köt ki felnőttként.

 • Fektess hangsúlyt a nyelvtanulásra! A nyelvtanulás egy olyan készség, amivel az élet minden területén célt lehet érni. Az anyanyelvén kívül az üzleti világ nyelvét (angol) mindenképpen folyékonyan kell beszélnie a gyermeknek felnőtt korára. A 8. osztály elvégzése után pedig hadd válasszon még egy idegen nyelvet a gyermek, amivel nemcsak a kapcsolatépítéshez szükséges tudást, hanem egy idegen kultúra tapasztalatait is magába szívhatja.
 • Ügyelj az iskola színvonalára és világképére! Bármennyi időt is tölts a gyermekeiddel el kell fogadnod, hogy a pedagógusok legalább akkora hatást fognak rá gyakorolni, mint a család. Mindez pozitív és negatív értelemben is megállja a helyét. Érdemes ezért a gyermek iskoláját precízen ellenőrizni és ha az nem passzol a szociológiai, vallási vagy akár politikai elképzeléseddel, akkor még időben megelőzni a későbbi félreértéseket. (Habár a hazai intézmények és pedagógusok döntő többsége jóhiszemű, profi és független e tekintetben, sajnos mindenhol vannak rossz példák és kivételek)
 • Tanítsd meg titkot tartani! Jóhiszemű, őszinte gyermekként ennek fontosságát nagyon nehéz értelmezni és felfogni, mégis az egész család elemi érdeke, hogy megtanulja mindenki ezt a fontos leckét. A jólét ugyanis számos kockázatot rejt magában, ha a gyermek bűnözők fókuszába kerül.
 • Utazz vele tudatosan! Private Banking ügyfélként többféle lehetőséged van az utazásra, amit érdemes is tudatosan kihasználni a gyermeknevelésnél. Ne csak nyaralás céljából, hanem akár célzottan is fedezzetek fel kultúrákat, vagy hosszabbítsátok meg a nyaralást pár kulturális edukációt tartalmazó nappal. Ez nagy mértékben tágíthatja a gyermek világképét.

+1 tipp – fektess a gyerekbe bátran pénzt!

A gyermek objektíven nézve az egyik legfontosabb hosszútávú befektetésed, ami busás, olykor exponenciálisan növekedő hozamot hozhat, akár évtizedeken keresztül. Szánj tehát időt a megértésére és dönts jól vele kapcsolatban, mert megéri – pénzügyileg is, főként a boldogság miatt.