A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Képzeletbeli Private Banking ügyfélként fordultunk a ChatGPT-hez, a 2023-as befektetési lehetőségek iránt érdeklődve.

 

Mi az a ChatGPT?

2023 első negyedévének egyik médiaszenzációja a ChatGPT, az OpenAI mesterséges intelligencia kutatóintézet által kifejlesztett chatbot. A fejlesztés komolyságát jól mutatja, hogy a projekt mögött olyan ismert neveket találunk szakmai támogatóként, mint Elon Musk (OpenAI alapító) vagy éppen Bill Gates (az OpenAI felhőszolgáltatója a Microsoft).

Private-banking.hu interjú a ChatGPT-vel

Világszerte több interjú készült már a ChatGPT-vel és a visszajelzések szerint sokkal jobban működik, mint azt a tesztelők várták. Így arra gondoltunk, hogy pénzügyi témában is próbára tesszük a világ legismertebb AI technológiáját – humor nélkül, komolyan véve az interjút, mintha egy igazi szakember véleményét kérnénk ki Private Banking ügyfélként.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Hogy emeljük a tétet tettük mindezt magyar nyelven, hiszen a képzeletbeli Private Banking ügyfélnek is jár az anyanyelvi kommunikáció kényelme.

ChatGPT kapcsolatfelvétel, bemutatkozás

A mesterséges intelligencia visszaköszönt és illedelmesen, jó magyartudást feltételezve feltette a releváns kérdést. 

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

A Private Banking ügyfél inflációs félelme

A ChatGPT-t a képzeletbeli ügyfél nevében a hazai inflációról kérdezzük, amelyre meglepően jó választ kapunk. A beszélgetőpartner felhívta a figyelmet az eszközosztályok közötti földrajzi diverzifikáció és a többféle devizakitettségű befektetési portfólió előnyeire.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Klasszikus kérdés - helyes válasz

Érdeklődőként feltettük a klasszikus, egzakt módon megválaszolhatatlan kérdést, amire a legtapasztaltabb Private Banking szolgáltató is csak egy helyes válasz adhat és ezt a ChatGPT is helyesen tudta. 

Közölte velünk, hogy a "legjobb befektetés" nem létezik, hiszen a választás minden esetben az ügyfél pénzügyi céljaitól és kockázati preferenciájától függ.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

A ChatGPT-nek sincs jósgömbje

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy véleménye szerint melyik a legjobb részvény hosszú távú befektetésre. A válasz itt kicsit ködösebbre sikerült, mint a három korábbi, de alapvetően nem szegte meg a szakma szabályait. 

Még egyszer felhívta a figyelmet a diverzifikációra és a személyes tanácsadás relevanciájára, ha nem tudnánk dönteni a befektetések kapcsán.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

A reálhozamok kérdése

Igényünkre, miszerint a legfontosabb célunk a reálhozam elérése ismét kissé ködösebb választ kaptunk a vártnál. Harmadszor is előkerült a diverzifikáció és egy zavaros okfejtés is érkezett az időhorizont, kockázat, eszközosztályok összefüggésével kapcsolatban.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Szarvashibát még mindig nem vétett a ChatGPT, de az "ügyfélélmény" határához érkeztünk, ezért témát váltottunk.

Kérdés az ingatlanbefektetésekről

A részvények után egy másik, korábban a ChatGPT válaszában ajánlott eszközosztály felé fordultunk, jelezve, hogy érdeklődünk az ingatlanbefektetések iránt is. A szakmai minimum itt is megérkezett a válaszban, de a korábbiakhoz hasonlóan éreztük, hogy kezdünk az ChatGPT pénzügyi tanácsadás szakmai lehetőségeinek határához érkezni.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Pénzügyi tanácsadót, de honnan?

Kívácsiságunk azonban még nem volt kielégítve, ezért újabb fordulatot véve más irányba tereltük a szakmai beszélgetést. Privát bankár után kezdtünk el puhatolózni, hátha kipréselünk valami konkrétumot a ChatGPT-ből. A válasz objektív, releváns és szinte minden igényt kielégítő volt.

Már az első pontban definiálni tudta a mesterséges intelligencia a banki tanácsadó és a private banking szolgáltató közötti különbséget, ami pozitív meglepetés volt. Alapjában véve pedig mindhárom ajánlás szakmailag megfelelő volt, mert egy alapkezelőt megkeresve is jó helyre kerültünk volna valós érdeklődés esetén.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Külön pont jár azért, hogy felhívta a rendszer a figyelmet a referenciák ellenőrzésére és az összehasonlítás fontosságára, vagyis arra, hogy több szolgáltatótól is érdemes ajánlatot kérni.

Infók az állampapírpiacról

Rákérdeztünk a ChatGPT véleményére a hazai állampapírok kapcsán is, ahol ismét megállta a helyet az OpenAI fejlesztése.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Kicsit mélyebben is elkezdtünk belekérdezni a szakmai részbe, kíváncsiak voltunk vajon tud-e részletesebben érvelni a ChatGPT a témában. Meglepődtünk, mert képes volt rá, bár kissé érezhető volt, hogy ismét a szakmai tudás határait feszegettük.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

A megszokott, szokásos kockázatvállalási hárítás sokadjára is belekerült a válasz végébe. 

Naná, hogy rákérdeztünk a forintra

A forint jövőjével kapcsolatos becslési igényünket úgy hárított a rendszer, amit a legprofibb tanácsadó is megirigyelne. Általános, óvatos választ kaptunk az árfolyamról, viszont mindent kielégítő, korrekt tájékoztatást a tényezőkről, ami alapján magunk becsülhetjük meg a jövőbeli árfolyamokat és trendeket.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Ezt gondolja a magyar gazdaságról a ChatGPT

Utolsó szakmai kérdésként érdeklődtünk Magyarország gazdasági kilátásairól. Ettől a kérdéstől féltünk a legjobban, nehogy lerombolja bennünk az eddig felépített pozitív összképet a ChatGPT pénzügyi objektivitásáról. 

A válasz azonban szintén pozitív meglepetést okozott. A válasz objektívre sikerült: viszonylag stabil gazdaságról, alacsony munkanélküliségről, de magas inflációról és politikai feszültségekről kaptunk tájékoztatást, ami végülis igaz nagy vonalakban, befektetői szempontból.

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel

Konklúzió a ChatGPT-ről

Maga a technológia fantasztikus, most először éreztük úgy magunkat egy AI kapcsán, mintha a "vonal másik végén" tényleg ülne valalki. 

Ugyanakkor sokszor érezhető, hogy az adatok betápláltak és adatbázisszerűek. Többször is ugyanazt a választ kaptuk a különböző kérdésekre.

Pozitívum, hogy a ChatGPT képes különbséget tenni egy Private Banking szolgáltató és egy normál bank ügyfele között, és igazi szarvashibát akkor sem csinált a rendszer, amikor kissé belezavarodott a válaszba.

Szóval, minden elismerésünk az Elon Musk és Bill Gates által is támogatott fejlesztőcsapatnak.

További kérdések és válaszok (szubjektív):

  • átveszi valaha egy privát bankár helyét a robot tanácsadó? Aligha, de inkább biztosan soha.
  • érdemes Private Banking ügyfélként használni a ChatGPT-t? Abszolút igen, de nem pénzügyi tanácsadásra!
  • része lesz a Private Banking szolgáltatásnak a mesterséges intelligencia? Már most is az, Big Data elemzés, adatvizualizáció és egyéb téren rengeteget segíthet a privát bankároknak és az ügyfeleknek is. A trend pedig a jövőben is erősödhet back office vonalon.

Búcsú, köszönet, pro és kontra

A ChatGPT esete egy hazai Private Banking ügyféllel