Letelepedési- és állampolgársági programok privátbanki ügyfeleknek

300.000 euró a jogszabály által meghatározott értékpapírban – ez volt a feltétele hazánkban, a Nemzetgazdasági érdekből kiadott nemzeti letelepedési engedélynek

Ennek segítségével egy harmadik országbeli személy hazai és egyben európai uniós tartózkodási engedélyhez juthatott az elmúlt években. (2017.03.31-ig lehetett beadni az erre vonatkozó igényeket.)

Magyar állampolgárok külföldi lehetőségei

A hazai privátbanki ügyfelek szempontjából azonban sokkal érdekesebbnek tűnik az a kérdés: vajon milyen lehetőségeket kínálnak a magyar befektetőknek, a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ún. Residency és Citizenship programok.

A magyar útlevél nemzetközileg nagyon elismert okmánynak számít, hiszen 181 különböző országban jogosítja fel tulajdonosát a vízummentes beutazásra. A mértékadó Henley & Partners Passport Index ezért a magyar útlevelet az előkelő 10. helyre rangsorolja világviszonylatban.

Letelepedési- és állampolgársági programok privátbanki ügyfeleknek

Rengeteg előnyhöz juthat privátbanki ügyfélként, ha él a nemzetközi lehetőségekkel.

Ezért érdemes belevágnia!

A fentiek ellenére számtalan praktikus privilégiummal járhat egy magyar privátbanki ügyfél számára, ha letelepedési engedélyt vagy netán állampolgárságot szerez külföldön.

  • Hosszabb kint tartózkodás! A vízummentesség a legtöbb ország esetében csak határozott ideig áll fenn. Az Egyesült Államok területén például, csak maximum 90 napos tartózkodásra jogosít az ESTA VISA. Ha tehát oktatási- vagy üzleti céllal szeretne ennél többet kint tartózkodni, akkor segítségére lehet egy Residency- vagy Citizenship program.
  • Még nagyobb utazási szabadság! Akad még néhány érdekes célpont a világban, ahová magyar állampolgárként nem utazhatunk vízummentesen. Ezek közé tartozik például Ausztrália, Kína, Oroszország és Kuba is. Ha üzleti- vagy szabadidő célból több időt szeretne eltölteni ezek valamelyikében, akkor szintén érdemes lehet releváns programot keresni.
  • Adóoptimalizálás / adótervezés: Amint az offshore székhelyek a vállalatok számára, úgy a letelepedési- és állampolgársági programok a magánszemélyeknek kínálnak kiváló adóoptimalizálási lehetőséget.

 

 

5 releváns program és azok előnyei

A hazai vagyonos ügyfelek számára az alábbi országok programjai jelenthetik a legvonzóbb ajánlatokat:

  1. Az Egyesült Államok 1990-ben létrehozott EB-5 Immigrant Investor Programja, ami a befektetőnek és családjának is lehetővé teszi a zöldkártyához való gyors hozzájutást. Feltételként vidéken 500 ezer, míg nagyvárosban 1 millió dollárnak megfelelő összeget szükséges, egy minimum 10 fős cégbe invesztálni, hozzájárulva ezzel az USA versenyképességének növekedéséhez és a munkanélküliségi rátájának csökkentéséhez. Azoknak ajánlott, akik szabadon szeretnének élni és mozogni az Egyesült Államok területén.
  2. Kanada Residency & Citizenship Programja, aminek a keretében azonnali letelepedési engedélyhez juthat a befektető és családja, 3 év után pedig állampolgárságért is folyamodhatnak. A programban való részvétel feltétele 1.200.000 kanadai dollárnak megfelelő összeg befektetése, egy az állam által garantált vállalatba, amit legalább 5 éven át meg kell tartani. (2019 májusában felfüggesztették, várhatóan 2020-ban újraindul!)
  3. Grenada Citizenship by Investment kezdeményezése, ami 5 évre szóló USA letelepedéshez (EB-2) és vízummentes kínai beutazáshoz segíti hozzá a résztvevőket. Ehhez vagy 150.000 dollárnak megfelelő összeget kell befizeti Grenada szigetfejlesztési alapjába (vissza nem térítendő támogatásként) vagy minimum 350.000 dollár értékben kell a szigeten ingatlant vásárolnia a befektetőnek. Grenada programjának valódi különlegessége azonban abban rejlik, hogy az ügyintézés egyáltalán nem igényel személyes jelenlétet.
  4. Monaco speciális és kedvező adórendszere, ami 1 millió dollár befektetése után vehető igénybe és egyenes ági öröklésnél a hazai 9-18% helyett teljesen illetékmentes (0%-os) ügyintézést kínál az újonnan letelepedőknek. 10 év tartózkodás után pedig állampolgárság is igényelhető a miniállamban.
  5. Ausztrália Investor Stream ajánlata, ahol a befektetés tipusától függően 200.000 - 1.500.000 ausztrál dollárt várnak el az igénylőtől, aki maximum 55 éves lehet és számos egyéb szociológiai feltételnek is meg kell feleljen (tapasztalat, iskolázottság, összvagyon mértéke) Cserébe nem csak Ausztráliában, hanem egész Óceánia- és az angolszász területek jelentős részén is szabad mozgást ígér.

A magas vagyonnal- vagy jövedelemmel rendelkező személyeknek (High Net Worth Individuals) szóló többi exkluzív szolgáltatáshoz hasonlóan a Residency és Citizenship programok esetében is nagyon alaposan szükséges mérlegelni az egyedi igényeket, amire e cikk keretei nem adnak lehetőséget.

Ha befektetéseken keresztül szeretne letelepedési engedélyt- vagy állampolgárságot igényelni, akkor azt javasoljuk keressen fel egy erre szakosodott nemzetközi közvetítő céget.