OTP Travel interjú – külföldi utazások a Covid-19 idején

2020 tavasza óta forgatja fel a külföldi utazásokat a Covid-19. Ennek kapcsán készített interjút a Private-Banking.hu az OTP Travel marketing vezetőjével.
 
Mikola Györgyöt a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetről, az elérhető egzotikus utazási célpontokról és az utazás előtt mérlegelendő szempontokról kérdezte Nádházi Norbert. Kollégánknak azt is sikerült megtudnia az utazási szakembertől, vajon miként befolyásolhatja ez a soha nem látott helyzet a jövőbeli utazások árát.
 
Private-banking.hu interjú az OTP Travel marketing vezetőjével.
Private-banking.hu interjú az OTP Travel marketing vezetőjével.
 
Nádházi Norbert, Private-Banking.hu: A koronavírus harmadik hullámánál tartunk. A sajtó folyamatos szigorításokról számol be. Éppen ezért a közvélemény joggal hiheti, hogy nagyon nehéz a külföldi utazások megszervezése, főleg az egzotikus célpontokra. Pesszimista vélemények szerint már a nyári kalandok is veszélybe kerülhetnek. Meg tud minket ezzel kapcsolatban nyugtatni?
 
Mikola György, OTP Travel: Természetesen a koronavírus járvány jelentős hatást gyakorolt a külföldi utazásokra, mindazonáltal az utazóközönségnek a téli időszakban is elérhetőek voltak egzotikus célpontok. Kétségtelen,hogy a folyamatosan változó beutazási feltételek nagy odafigyelést igényeltek munkatársainktól annak érdekében, hogy utasaik felhőtlenül élvezhessék külföldi utazásukat. Az előttünk álló hónapokra tekintve pedig azt tudom elmondani, hogy a jelenlegi információk alapján arra készülünk, hogy a nyári szezonra rendeződhet a helyzet és sokan tölthetik szabadságukat a kedvelt tengerparti üdülőhelyeken. 
 
Private-banking.hu: Melyek voltak az elmúlt hónapok legkedveltebb célpontjai?
 
M.GY.: A mostani téli időszakban elsősorban a Maldív-szigetek, Zanzibár, Dubai, a Dominikai Köztársaság, Kuba, Mexikó és Egyiptom voltak a legkeresettebb utazási célpontok, köszönhetően annak, hogy ezek az országok elsők között lazítottak a beutazási feltételeken.
 
 
Private-banking.hu: Milyen új szempontokat érdemes mérlegelni és mennyiben támaszkodhat ebben az utazóközönség az utazási irodákra?
 
M.GY: A pandémia egy soha korábban nem tapasztalt világot hozott, ezért a megszokottnál is körültekintőbben kell tájékozódni az egyes országokra vonatkozó egészségügyi és adminisztratív beutazási feltételekről, amelyek ráadásul ahogy említettem folyamatosan változhatnak. Ügyfeleink biztonságos utazása miatt munkatársaink folyamatosan tájékozódnak a változásokról.
 
Private-banking.hu: Mi a teendő, ha valaki a befizetett út megkezdése előtt lesz pozitív, netán karanténba kerül? Ilyenkor van lehetőség az út lemondására és ha igen, akkor milyen határidővel?
 
M.GY.: Az utazások foglalásakor mindenképpen javasoljuk az útlemondási biztosítás és az utasbiztosítás megkötését. Az útlemondási biztosításnak akkor van jelentősége, ha valaki betegség miatt kényszerülne az utazása lemondására, tehát ez értelemszerűen vonatkozik a koronavírus miatti megbetegedésre is.  Ebben az esetben a biztosító társaság megtéríti az utas által befizetett összeget. Biztosítás nélkül a mindenkori ÁSZF szerint történhet a lemondás, mely az utazó bánatpénz fizetési kötelezettségét vonhatja maga után.
 
Private-banking.hu: Mi történik abban az esetben, ha egy utazó netán a nyaralás alatt fertőződik meg a koronavírussal? Ellátják külföldön hosszútávon is? Kinek kell ilyen esetekben fizetni a kórházi ellátás költségeit?
 
M.GY.: Természetesen az utas megkap minden szükséges ellátást külföldön is, azonban a költségeket, ha nem rendelkezik biztosítással, mindenkinek magának kell rendeznie. Emiatt mindenkinek azt javasoljuk, hogy megfelelő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül semmiképp ne induljon útnak, hiszen egy külföldi kórházi ellátás könnyedén kerülhet akár több millió forintba is.
 
Private-banking.hu: A koronavírus miatt a gazdaság szereplői jellemzően elhalasztják a költéseiket, ami a nyitás után jó eséllyel inflációt fog generálni világszerte. Számít az OTP Travel áremelkedésre az utazások kapcsán és ha igen, akkor rendelkeznek-e erre vonatkozó előzetes becsléssel?
 
M.GY.: Az előrejelzések és a tapasztalataink alapján várható áremelkedés.  Drágulással sajnos számolnunk kell, főként a nyár közeledtével, ezért is fontos és érdemes előre tervezni, és kihasználni az előfoglalási kedvezmények lehetőségét. A drágulás mértékét megbecsülni sajnos nem tudjuk, mert az sok tényezőtől függ: szerepet játszik benne a forint gyengülése, a szabad helyek számának csökkenése. Fontos megemlíteni, hogy egyes nagy európai országok jelentős kapacitásokat kötöttek és kötnek le a kedvelt tengerparti üdülőhelyeken. Ha ez a tendencia folytatódik, kevésbé lehet számítani last minute ajánlatokra.
 
Private-banking.hu: A téli szezon egzotikus célpontjai és a népszerű nyári nyaralóhelyek mellett az elmúlt évek slágerei voltak a városlátogatások is. Népszerű volt akár csak egy hosszú hétvégére is ellátogatni egy európai nagyvárosba. Ezt hogyan befolyásolta a koronavírus járvány?
 
M.GY.: Az európai városlátogatások szervezésekor általában elég lefoglalni a repülőjegyet és a szállást és ezt viszonylag könnyen meg tudja tenni magának az utazni vágyó is. Ugyanakkor sokszor számoltak be csalódott utasok félreértésekről, ami rányomta a bélyeget az utazásaikra, ráadásul hibás szolgáltatások esetében az érdekérvényesítő képességük is korlátozott volt. Már a koronavírus megjelenése előtt is azt láttuk, hogy egyre többen bízzák meg az utazási irodákat a városlátogatások megszervezésével is, s ezt a tendenciát az elmúlt hónapokra jellemző beutazási szigorítások láthatóan még inkább fel fognak erősíteni a jövőben. Ezért nemcsak az egzotikus úti célok és klasszikus nyaralási helyszínek aktuális rendelkezéseit, hanem a legkedveltebb fővárosok és régiók szabályozásait is nyomon követjük és segítjük utasainkat az aktuális információkkal. 
 
Private-banking.hu: A hazai vakcinaigazolványok postázása már megkezdődött. Az Unióban ezek elfogadását a tagországok saját hatáskörben dönthetik majd el és gondolom ez hasonlóan alakul az egzotikus országok esetében is. Van információjuk esetleg olyan országról, ami tervezi megtagadni a beutazást egyes vakcinák esetében?
 
M.GY.: Egyelőre nincs információnk ilyen országról, de ha mégis előfordulna a jövőben, akkor azonnal értesítjük róla az ügyfeleinket. Azt javasoljuk mindenkinek, hogy iratkozzanak fel az OTP Travel hírlevelére, ahol elsőkézből értesülhetnek a legfrissebb információkról.